1 juni 2020
Het Sociaal Contract
Waar staan wij voor?

Ons Nederland: een gemeenschap

waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt,

waarin niemand wordt voorgetrokken

en waar wij niemand laten vallen

 
 
 
 
 
Financiën Gas in de grond is als geld op de bank 31 januari 2014

Wat gebeurt als wij ons aardgas voorlopig in de grond laten? Moeten wij meer belasting gaan opbrengen om het daardoor ontstane gat in de begroting te dichten? Welnee! In tegendeel, wij worden rijker! Want gas in de grond is als geld op de bank. Zelfs nog beter dan geld op de bank, want het wordt elk jaar meer waard, omdat het steeds schaarser wordt.

Als wij het geld lenen om de gederfde aardgasbaten te compenseren, betalen wij over de lening minder rente dan dat het gas in waarde toeneemt, dus worden wij met zijn allen rijker, zonder er iets voor te hoeven doen. De aardgasbaten missen is geen enkel probleem, krankzinnige Brusselse begrotingsregels daargelaten. Maar die zijn te omzeilen, door de leningen op naam van de NAM te zetten.

Aardgas missen is daarentegen wel een probleem. Wij hebben aardgas nodig om onze huizen te verwarmen en onze fabrieken draaiende te houden. Vooralsnog kunnen wij niet voldoende gas importeren om aan onze eigen leveringsverplichtingen te voldoen. Maar als wij elke zomer Russisch aardgas importeren en in het Groningse aardgasveld opslaan, komen wij een heel eind. Daarmee kunnen wij tevens zorgen dat de aardschokken in Groningen langzaam maar zeker in frequentie en intensiteit afnemen. Bovendien verdienen wij erop, want zomers is het gas goedkoper.

Er is helaas een addertje onder het gras. Stel dat aardgas over pakweg twintig jaar juist goedkoper is geworden, omdat wij erin slagen energie met kernfusie op te wekken? Dan zouden wij grote leningen hebben en te weinig gasgeld om ze terug te kunnen betalen. Dit lijkt een groter probleem te zijn dan het echt is. Ten eerste, omdat energie uit kernfusie hoe dan ook zulke enorme investeringen vraagt, dat het nooit echt goedkoop zal worden. Ten tweede, omdat wij het risico door kunnen geven aan de geldverstrekkers. Ze krijgen een kleine toeslag op de rente, als compensatie voor het risico dat gas goedkoper zal worden.

Zeeland is al veilig, nu Groningen nog!

Het Sociaal Contract      KvK-nummer 55482422        Contact  

Bankrekeningnummer: 44.79.88.271 t.n.v. Het Sociaal Contract, Gouda

OP DEZE SITE ZIJN COOKIES GEÏNSTALLEERD Powered by Dutch CMS