Elke investeerder weet het: je kunt een slechte investering niet oplossen door enkel meer geld er tegenaan te gooien. Don’t throw good money after bad! Maar dat is precies wat wij tijdens de coronacrisis hebben gedaan.

Tijdens de coronacrisis bestede ons land heel veel geld om bestaande bedrijven op de been te houden. Om goed uit de crisis te komen, moeten wij juist veel investeren in de bedrijven van de toekomst. Het Sociaal Contract geeft daar richtlijnen voor.

Een investering is verantwoord als het meer oplevert dan het kost. Dan resulteert het niet in een toename van de eigenlijke staatsschuld, ook al loopt de officiële staatsschuld wel op. Maar het is natuurlijk niet zeker op de verwachte opbrengst daadwerkelijk gehaald wordt. Daarom wordt de investering achteraf geëvalueerd. Sowieso om ervan te leren, maar ook om de eigenlijk staatsschuld te corrigeren.

Een investering is eerlijk als ieder investeringsvoorstel onbevooroordeeld onderzocht wordt en vervolgens de beste voorstellen geïmplementeerd worden. Dit selectieproces wordt door onafhankelijke partijen met regelmaat en diepgang getoetst.